Previous Next

В облдержадміністрації обговорили проблемні питання підготовки до опалювального сезону 2019-2020 року

Надрукувати

В облдержадміністрації провели нараду щодо проблемних питань підготовки до опалювального сезону 2019-2020 року в частині повноважень обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України по Полтавській області. На неї зібралися тепловики й газопостачальники.

Провели нараду т.в.о голови облдержадміністрації Олег Пругло й голова Полтавського обласного територіального відділення антимонопольного комітету Украйни Віктор Книш. Учасники обговорили нагальні питання – державні закупівлі й оскарження торгів, які проводять суб’єкти теплопостачання області, розгляд повідомлень про державну допомогу.

Як розповів Віктор Книш, всі оскарження щодо закупівель ідуть до Антимонопольного комітету.

«Процедура державних закупівель триває протягом двох місяців. Є випадки, коли недобросовісні учасники торгів надсилають скаргу до Антимонопольного комітету України і цим зривають замовнику придбання товарів, робіт, послуг. Надавачі тепла, переважно комунальні підприємства, повинні провести низку робіт, наприклад, придбати обладнання, перекласти труби тощо. Все це такі підприємства роблять через ProZorro. Через те що деякі учасники торгів ведуть себе недобросовісно, може статися так, що зірветься початок опалювального сезону. Ми зібралися, щоб ще раз проговорити відповідні питання, узагальнити їх і винести на рівень комітету», – зазначив Віктор Книш.

Обговорили й надання державної допомоги теплопостачальникам. Зокрема, така допомога у вигляді субвенцій і дотацій надається комунальним підприємствам, які є малоприбутковими.

«Цю державну допомогу підприємства можуть отримати лише за погодження Антимонопольного комітету. Тож якщо в когось не погоджена державна допомога, вони мають терміново до нас звернутися, а ми допоможемо їм оперативно вирішити питання», – наголосив Віктор Книш.

Олег Пругло зазначив, що разом потрібно напрацювати певний механізм, щоб не було зриву з підготовки до зими і проблемних ситуацій під час опалювального сезону.

«До кінця тижня всі підприємства мають опрацювати ці питання й надати свої пропозиції. Їх передадуть в Антимонопольний комітет України та до Кабміну, щоб внести відповідні зміни і спростити механізми отримання тепла, газу тощо», – сказав Олег Пругло.

На нараді наголосили, що вона покликана привернути увагу представників місцевої влади та керівників підприємств, щоб ті дотримувалися всіх передбачених законом процедур.