Previous Next

Олег Пругло: «Люди мають розуміти свої права й обов’язки, діяти в правовому полі»

Надрукувати

Учасники обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення обговорили на черговому засіданні п’ять питань. Зокрема, йшлося про правопросвітництво для населення, яке проводять фахівці юстиції, бюро правової допомоги, органів соціального захисту населення, бібліотечних закладів.

Говорили й про діяльність координаційної ради молодих юристів при ГТУЮ у Полтавській області й підсумки обласного конкурсу на кращу організацію правоосвітньої та правовиховної роботи в закладах освіти.

Заступник начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко розповіла про комунікативні заходи з правової освіти, тобто правопросвітницво в регіоні.

«Крім надання первинної, вторинної правової допомоги, працівники системи БПД займаються і правопросвітництвом – інформуванням громадян про їхні права, обов’язки, відповідальність, механізми реалізації прав. За вісім місяців поточного року організовано й проведено понад 1700 комунікативних тематичних заходів, – зазначила Юлія Козаченко. – Співпрацюємо в напрямку правопросвітництва органів місцевого самоврядування, виконавчої влади. Доброю традицією стало проведення кущових семінарів «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині». За вісім місяців поточного року проведено 13 таких заходів. Представників органів місцевого самоврядування і територіальних громад області інформують з актуальних правових питань. Ми вдячні фахівцям облдержадміністрації, обласного управління юстиції за підтримку наших ініціатив. Продовжимо цю роботу. Важливий аспект нашої діяльності – правопросвітницво для молоді».

Заступник директора з наукової роботи Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара Світлана Сичова розповіла, яку роль відіграють книгозбірні у підвищенні правової культури населення, про тематичні заходи, які проводять. Члени МКМР рекомендували закладам культури, зокрема бібліотекам, використовувати нові підходи і формати для проведення правового виховання, а органам місцевого самоврядування – сприяти поліпшенню матеріально-технічних умов відповідних закладів.

«Обізнаність населення з правових питань дуже важлива. Люди мають розуміти свої права й обов’язки, діяти в правовому полі, – зазначив Олег Пругло. – Кущові семінари в регіонах, коли на місця, в громади виїжджають фахівці системи правової допомоги й структурних підрозділів облдержадміністрації, обласного управління юстиції – це дуже корисна ініціатива. Пожвавлює роботу й допомагає зорієнтуватися працівникам на місцях у правовому полі. Добре, що ініціатива стала системною. Правопросвітництво потрібно продовжувати».

Начальник відділу правового забезпечення та у справах внутрішньо переміщених осіб управління соціально-правових відносин Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Кармазін-Денисенко порушила питання діяльності органів соціального захисту населення Полтавщини в напрямку правоосвітницва. Поінформувала, що Департаментом по кожному виду державних соціальних гарантій розроблені пам’ятки, які постійно оновлюють відповідно до змін у законодавстві. Їх розповсюджують серед громадян на особистих прийомах, через рай(міськ)управління, терцентри соціального обслуговування, їх відділення, сільські (селищні) ради й об’єднані територіальні громади.

«Для підвищення рівня обізнаності громадян працює обласна безкоштовна телефонна «гаряча лінія» – 0800-500-620 і 33 районні (міські) телефонні «гарячі лінії», – додала Лариса Кармазін-Денисенко.

«Охоплення населення соціальними послугами збільшується. Раніше ними користувалися 37 відсотків населення Полтавщини. Нині понад 60 відсотків полтавців отримують субсидії. Законодавство й підзаконні акти змінюються, тому важливо постійно проводити роз’яснення, щоб ті, хто має право, могли скористатися соціальними послугами», – сказав Олег Пругло.

Начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи, координаційної роботи закладів вищої освіти, науки та інноваційної діяльності Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Ухань поінформувала про підсумки обласного огляду-конкурсу на кращу організацію правоосвітньої та правовиховної роботи в закладах освіти області в минулому навчальному році. Переможцями стали ОЗ «Засульський ліцей», ОЗ «Зіньківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1», ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище імені А.О. Чепіги», КЗ «Тростянецький НВК».

Конкурс проводитимуть в області й надалі.

«Щороку роботи школярів Полтавщини перемагають на всеукраїнському етапі конкурсу. Потім переможці їдуть до Києва, де отримують цінні подарунки й нагороди», – додала головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, секретар Координаційної ради молодих юристів при ГТУЮ у Полтавській області Юлія Бабирь.

Вона розповіла про діяльність ради, участь в ініціативах. Зазначила, що цей дорадчий орган діє близько десяти років. Нині, за словами Юлії Бабирь, відбувається оновлення складу ради. До 30 вересня триває прийом заявок від кандидатів.