• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Полтавщина першою запустила ініціативу «Всеукраїнський громадський бюджет»

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко провела інформаційну сесію для представників райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад та міст щодо використання нових методів і моделей у роботі над забезпеченням регіонального розвитку.

На обговорення винесли три актуальні й основні питання регіонального розвитку:

- про міжмуніципальне співробітництво: аналіз стану справ і подальші перспективи;

- про підготовку ініціатив для участі у відборі проєктів секторальної бюджетної підтримки ЄС;

- ініціатива «Всеукраїнський громадський бюджет Полтавщини»: етапи проведення, алгоритм дій та ключові моменти.

У сфері міжмуніципального співробітництва наша область – національний лідер. Свого часу регіон був пілотним із відпрацювання ЗУ «Про співробітництво територіальних громад».

Полтавщина має значний досвід співпраці з проєктами міжнародно-технічної допомоги, які активно, в межах своїх конкурсів надавали фінансову та методичну підтримку реалізації ММС-проєктів. Також міжмуніципальне співробітництво є чудовим підґрунтям щодо подальшого об’єднання громад у спроможні ОТГ, адже що, як не успішно реалізований проєкт, є підтвердженням ефективності об’єднання зусиль та вирішення спільних соціально важливих завдань.

Питання секторальної підтримки ЄС, тобто реалізації розвиткових проєктів за кошти держбюджету, які отримані від Євросоюзу, набуло своєї актуальності ще минулого року. І нині Міністерство розвитку громад та територій вже веде активну підготовчу роботу щодо початку й оголошення ІІ конкурсного відбору.

«Знов-таки це черговий механізм підтримки регіонального розвитку, який став доступним у межах європейського поступу України. Так, тут значно більші та складніші вимоги щодо написання й реалізації проєктів, ніж ми звикли, але в будь-якому разі Полтавщина має брати участь, готувати якісні та цікаві проєкти, адже хто, як не ми, найперші зацікавлені в питаннях розвитку своєї області», – зазначила Інна Іщенко.

На завершення заходу підготували найцікавіше, а саме деталі ініціативи «Всеукраїнський громадський бюджет Полтавщини».

Всеукраїнський громадський бюджет (ВГБ) – це ініціатива, яка передбачає реалізацію проєктів за кошти ДФРР, але відповідно до загальноприйнятих механізмів партиципативного бюджетування.

Відповідно до чинного законодавства кошти в обсязі не меншому за 10% від загального виділеного фінансування ДФРР будуть спрямовані на підтримку проектів, поданих у межах ВГБ по кожній області.

Цього року Полтавщина має 13,29 млн грн коштів ДФРР, за рахунок яких будуть підтримані проєкти, подані в межах ВГБ Полтавщини.

Нині для того щоб запустити ініціативу, на рівні Полтавської області зроблено все можливе: від положення до процедурних моментів та інформаційної підтримки. Партнером виступив Фонд Східна Європа, взявши на себе технічну підтримку процесів голосування. Підтримав ініціативу голова обласної ради Олександр Біленький.

«Наразі ініціативу ВГБ активно опрацьовують лише в 5 областях, окрім Полтавщини. Наша область перша у її реалізації. Сьогодні ми оголошуємо про початок прийому проєктів за ініціативою «Всеукраїнський громадський бюджет Полтавщини», – додала Інна Іщенко.

 

Відповідно до Положення про порядок ініціювання та подання проєктів Всеукраїнського громадського бюджету Полтавської області, затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації від 10.09.2019 № 662 «Про затвердження Положення про порядок ініціювання та подання проєктів Всеукраїнського громадського бюджету Полтавської області» 25 вересня 2019 року оголошується початок відбору проєктів, що можуть реалізуватися в межах Всеукраїнського громадського бюджету Полтавської області (далі – ВГБ).

Обов’язковим додатком є «Список осіб, які підтримали проєкт». Список має налічувати мінімальну кількість підписів – 70 осіб (окрім ініціатора проєкту), серед яких в обов’язковому порядку має бути погодження голови (виконувача обов’язків голови) відповідної місцевої ради, на території якої планується до втілення проєкту.

Інвестиційні проекти з повним пакетом документів за підписом уповноваженого представника ОМС надаються ініціатором до 24 жовтня 2019 року на платформі e-dem через вкладку «Подати проєкт» https://vgb-poltava-budget.e-dem.in.ua, у паперовому вигляді на поштову адресу: Департамент економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської облдержадміністрації, вул. Соборності, 45, м. Полтава, 36014, з поміткою на конверті «Всеукраїнський громадський бюджет Полтавської області». В електронному вигляді на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. з темою повідомлення «Всеукраїнський громадський бюджет Полтавської області».

Звертаємо увагу, що проєкт надсилається в електронному вигляді в форматі pdf, окрім Аплікаційної форми (http://www.adm-pl.gov.ua/page/vseukrayinskiy-gromadskiy-byudzhet) подання проекту Всеукраїнського громадського бюджету Полтавської області, яка надсилається в форматі .pdf та .docx.

Телефони для довідок: (05322) 2-48-50, 2-48-47, (0532) 60-93-42.

Деталі – за посиланням https://www.facebook.com/vgb.pltreg/

Департамент економічного розвитку, торгівлі та

залучення інвестицій облдержадміністрації

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk