Previous Next

У Полтаві стартувала інформаційна кампанія до Всесвітнього дня серця

Надрукувати

29 вересня відзначають Всесвітній день серця. Його мета – підвищити поінформованість населення планети  про небезпеку серцево-судинних захворювань. На Полтавщині також розпочалася тематична інформаційна кампанія.

Як розповіла доцент кафедри сімейної медицини Української медичної стоматологічної академії Євдокія Кітура на пресконференції в ОКІА «Новини Полтавщини», за даними ВООЗ, щороку в світі від хвороб серця помирає 17 млн людей.

«Серцево-судинні хвороби стоять на першому місці в структурі смертності не лише в Україні, а й у всьому світі. Це інфаркти, інсульти та серцева недостатність, порушення ритму тощо. В Україні смертність від серцевої патології надзвичайно висока: щороку від хвороб серця помирає 240 тисяч людей, виникає до 50 тисяч інфарктів та 100 тисяч інсультів», – сказала Євдокія Кітура.

Аби запобігти розвитку серцево-судинної патології, варто звернути увагу на профілактику. Згідно зі статистикою служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, за останні 2,5 року зросли випадки викликів на інфаркти. За два роки збільшилася і кількість летальних випадків, які стаються до приїзду швидкої.

«Наші пацієнти неуважно ставляться до свого здоров’я. Також, враховуючи їхнє фінансове становище, за допомогою звертаються в останню чергу. 68% смертей в області – від серцево-судинних хвороб.  Лише 60% людей знають, що вони мають проблеми з тиском. Із них приймають ліки половина», – розповів асистент кафедри внутрішніх хвороб УМСА Олександр Мохначов.

При Українській медичній стоматологічній академії діє волонтерський загін, до якого входять студенти.

«Наш волонтерський загін займається профілактикою серцево-судинних захворювань та дихальної системи. Ми проводимо просвітницькі акції для містян, лекторії та тренінги», – студент 5-го курсу  УМСА , волонтер загону «Єдність» Олександр Помелой.

27 вересня з нагоди Всесвітнього дня серця в ТРЦ «Київ» можна буде безкоштовно виміряти тиск і проконсультуватися  в лікаря.