• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Пора робити щеплення від грипу

Минулого епідсезону на Полтавщині 167 тисяч осіб захворіли на ГРВІ, зокрема 97 тисяч дітей. Двоє людей померло. Це був звичайний сезонний підйом захворюваності, без епідемії грипу. А під час епідемії 2009 року в області померла від грипу вагітна жінка. По країні смертність вагітних і породіль тоді обраховувалася десятками. Запобігти трагедіям могло б щеплення, але  в Україні вакцинується проти грипу менше ніж однин відсоток населення, тоді як у Західній Європі та США – більше 20 %. Про це розповіли в ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Завідувач обласного Центру дитячої імунології КП «Полтавська обласна дитяча клінічна лікарня» Валентина Думенко відповідає на актуальні питання про грип.

– Наскільки ефективною може бути вакцина проти грипу?

– До 2013 року я працювала лікарем-педіатром у Полтавській школі-інтернаті №2. До початку освітньої реформи там виховувалися лише діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Починаючи з 2000 року їх регулярно вакцинували проти грипу за державні гроші. Санепідстанція видавала вакцину, працівники обласної дитячої лікарні проводили щеплення. Із півтисячі щеплених дітей на грип ніхто не хворів навіть під час епідемій. ГРВІ в епідсезон теж майже не траплялися. Зараз серед тамтешніх учнів дітей-сиріт лишилося небагато. Тепер їх вакцинацію фінансує обласний бюджет. На грип ці діти не хворіють. На відміну від однокласників зі звичайних родин.

– Багато людей остерігаються того, що до щеплення і після нього обов’язково треба бути здоровим, як мінімум, два тижні.

– Ніхто не знає наперед, коли може захворіти. Але вакцинуватися можна і в розпал епідсезону. Якщо не пощастить, і вірус грипу вразить вас наступного дня після щеплення, жодної додаткової шкоди «вчорашня» вакцина не завдасть. Бо імунітету вона не послаблює. Навпаки, після введення так званого чужерідного агента імунна система одразу напружується, вмикає захисні сили, щоб протягом двох тижнів сформувати антитіла. Збільшується виробництво інтерферону. Цей білок убиває віруси не лише грипу, а й, наприклад, ГРВІ. Інша ситуація: людина інфікувалася вірусом грипу, але в інкубаційному періоді клінічних симптомів ще немає. Робить щеплення, а вже наступного дня хворіє. В такому разі гроші на вакцину будуть витрачені дарма, хвороби уникнути не вдасться. Але й мінімум вироблених за добу антитіл здатні послабити вплив вірусу. Якщо інфікуватися через 5-10 днів після вакцинації, то побороти грип буде набагато легше.

Я щеплююся щороку, як і увесь колектив медпрацівників дитячої обласної поліклініки. Раніше на вакцину виділяв гроші місцевий бюджет. Останні 2-3 роки купуємо за власні кошти.

– Як і де купити вакцину та зробити щеплення?

– Вакцина продається в аптечній мережі. Минулого року одне щеплення обходилося від 300 до 350 гривень. Де і як його зробити детально пояснить сімейний лікар. Але майте на увазі, що з аптеки вакцину не можна нести в кишені чи якомусь пакеті. Тільки в сумці-холодильнику, щоб витримати умови холодового ланцюга (від +2 до +8 градусів). Останні роки для масових щеплень вакцина надходила з запізненням, у листопаді-грудні. Вона дійсна лише один сезон, тому аптеки перестраховуються і, якщо є попит, закуповують лише ту кількість, яку гарантовано продадуть.

Ризик померти від грипу існує кожного року

Лікар-епідеміолог, завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» Андрій Байбарза розповів про штами вірусу грипу, які очікуються цього сезону.

– Прогнозується два штами вірусу грипу А - А(H1N1) - БРИСБЕН та A(H3N2) - КАНЗАС. У 1918-му А(H1N1) став причиною пандемії так званої «іспанки», а в 2009-му отримав назву «свинячий грип». Очікуємо ще два штами вірусу В – КОЛОРАДО і ФУКЕТ.

– Наскільки великий ризик померти від грипу?

– Смертельні випадки можливі як під час епідемій грипу, так і під час сезонних підйомів захворювання. Попереднього сезону в області зареєстровано два летальні випадки, в інші роки помирало й до 10 людей. Усі вони не були щеплені від грипу. Це, як правило, пацієнти з груп ризику, з хронічними захворюваннями.

– Кому варто щеплюватися першочергово?

– До груп ризику належать діти віком до 4 років (вони найбільш вразливі до грипу) та люди «за 60» із хронічними недугами, насамперед – із хворобами легень. До груп ризику належать усі підопічні інтернатних закладів – діти й дорослі, а також вагітні. Під час пандемії 2009 року в Україні була висока смертність вагітних і породіль. Ще одна група ризику – медпрацівники. Вони теж, на жаль, вакцинуються не всі. У наказі МОЗ грип належить до щеплень, рекомендованих за клінічними показами. Для людей із груп ризику вони обов’язкові.

– Як змінюється ставлення полтавців до вакцинації проти грипу?

– Рівень охоплення щепленнями в останні роки стабільно знижується. В області щеплюються лише 5-6 тисяч людей. Років 5-7 тому доходило до 18 тисяч. Тоді більшість щеплень від грипу проводилася за кошти місцевих бюджетів і для груп ризику вони були безкоштовними. Зараз такого фінансування дуже мало. У нас немає відповідального ставлення до імунізації. А лише тих, кому щеплення конче необхідне, на Полтавщині більше 30 тисяч осіб. Вакцинація – єдиний специфічний захист від смертельно небезпечного вірусу.

– Кінець вересня – саме час для щеплення, а вакцини немає. Чи зможе аптечна мережа запропонувати її вчасно і в потрібній кількості?

– 103 тисячі доз вакцини вже в Україні. Вони перебувають на етапі контролю. Запланована доставка 500 тисяч доз. Плануються нові прогресивні методи доставки, зручності процесу імунізації.

Коли в аптеках з’явиться вакцина?

Як пояснила Лідія Войтенко, експерт Департаменту охорони здоров’я ОДА за напрямком «Інфекційні хвороби», групи ризику потрібно щеплювати вже зараз, до початку епідсезону. Та вакцини останні роки надходять на вітчизняний ринок зі значним запізненням. На її думку, це є однією з причин зменшення кількості вакцинованих.

У «Полтавафарм» повідомили, що вакцина проти грипу – це препарат із дуже коротким терміном придатності. В Україну вже надійшла вакцина, яка є в переліку МОЗ. У вільному продажу з’явиться не раніше наступного тижня. «Полтавафарм» наразі уточнює потребу аптечної мережі. Французької вакцини у переліку МОЗ немає, тому за бюджетні кошти вона закуповуватися не може.

Прес-центр ДОЗ Полтавської облдержадміністрації

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk