Previous Next

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній вірить, що кількість громад ПЦУ на Полтавщині збільшуватиметься

Надрукувати

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній відвідав Полтавську область із одноденним візитом.

Він повідомив, що приводом його візиту став ювілей архієпископа Харківського та Полтавського Афанасія. Він народився в Решетилівському районі. Тому гість відвідав спочатку Решетилівку, де ознайомився з місцевою вишивкою та килимарством. Його супроводжував архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

«Я радий, що є такі люди, які дбають про це, які живуть цим, – сказав Предстоятель після зустрічі з мешканцями Решетилівки. – І поступово ця іскра буде розгоратися».

У Решетилівці журналісти запитували в Епіфанія про нинішню релігійну ситуацію в Україні, зокрема, на Полтавщині. В області повністю завершили процес переходу до ПЦУ дві церковні громади.

"На західній Україні ці процеси є більш інтенсивними. Але ми бачимо, що ця хвиля іде з західної України і поступово пересувається на центр та схід, – розповів Предстоятель. – Тут цей процес менш інтенсивний, але є добрі прецеденти, коли громади добровільно приєднуються і стають частиною нашої церкви. Цей процес тривалий, ми не хочемо його пришвидшувати штучно. Ми наближаємося до першої річниці вручення Томосу. Звісно, є перепони: наш сусід не спить, він є потужним супротивником, який робить усе можливе на зовнішньому фронті, щоб нашу автокефалію не визнали інші православні церкви. Але ми маємо надію, що можливо в цьому місяці буде визнання однієї з православних церков – це Еладською православною церквою, а потім поступово, з Божою допомогою, й інші церкви будуть де-юре долучатися до визнання нашого автокефального статусу».

У Полтаві Предстоятель ПЦУ Епіфаній поклав квіти на могилу Івана Котляревського, до пам’ятника Івану Мазепі, оглянув будинок, де жив патріарх Мстислав. Він підтримує ідею передачі цього будинку на державне утримання, і обіцяє, що ПЦУ допомагатиме відновленню історичного місця.

У Свято-Успенському Кафедральному соборі Епіфаній провів службу, а у Краєзнавчому музеї – молебень. У цьому музеї відбувся концерт на честь ювілею архієпископа Харківського та Полтавського Афанасія. Йому Предстоятель вручив орден архістратига Михаїла I ступеня. Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Микола Білокінь вручив подяку архієпископу Афанасію та висловив вдячність Предстоятелю Епіфанію за його перший архіпастирський візит на Полтавщину.