• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Полтавщина – перша область в Україні, де заклади освіти одержали комплекти навчальної зброї

Обласна цільова програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді розрахована на 2017-2020 роки. Вона забезпечує системну діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування, сім’ї, закладів освіти, громадських організацій і формує у підростаючого покоління патріотичну свідомість. Про хід її реалізації поінформувала на апаратній нараді в облдержадміністрації директор Департаменту освіти і науки ОДА Олена Харченко.

Невідомий об'єкт«Програма містить два напрямки. Перший стосується вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, героїв АТО, національного та військово-патріотичного виховання. Другий напрям – допризовна підготовка молоді. Програма відкрита, в неї постійно вносяться зміни. Так, за ініціативи громадської організації «Родина Героїв «Небесної Сотні» та головою Ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Ю. Кращенка, рішенням засідання сесії обласної ради засновано стипендію імені Героя Небесної Сотні – Героя України Ігоря Сердюка для учнів, студентів та молодих учених. Відповідно до положення передбачено проведення заочного конкурсу, за підсумками якого комісія визначає 30 переможців-стипендіатів – 10 учнів, 10 студентів та 10 молодих учених. Вони протягом року отримують щомісячну стипендію з обласного бюджету. Перші стипендіати почали одержувати стипендію у грудні минулого року. В листопаді цьогоріч буде визначеного нових стипендіатів. Загальний бюджет стипендії – 810 тисяч гривень», – розповіла Олена Харченко.

Поінформувала, що в області закуплено настільну історичну національно-патріотичну гру «Українська революція 1917-1921 років». Рій-переможець другого обласного етапу Всеукраїнської гри «Сокіл» («Джура») відзначають екскурсійною поїздкою місцями героїчної слави українського народу.

«У 2019 році переможцем обласного етапу гри «Сокіл» («Джура») став рій «Сіроманці» опорного закладу «Вовчицька ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей імені В.Ф.Мицика Лубенської районної ради». Ця ж команда посіла й перше місце на всеукраїнських змаганнях. Другий рік поспіль рої з Полтавщини завойовують перше місце в Україні за сумою зайнятих призових місць. Минулого року переможцем став рій «Характерники» із Зіньківського району», – додала Олена Харченко.

Вона розповіла, що вдруге поспіль на Полтавщині відбувається обласна військово-патріотична гра «Петлюрівський вишкіл». Її організовують на базі табору «Горизонт». Бюджет програми – 225 тисяч гривень.

«У межах обласної програми національно-патріотичного виховання проводять конкурси на кращу матеріально-технічну базу з військово-патріотичного та фізичного виховання. Дуже мало закладів беруть участь у конкурсі. Минулоріч – 11 закладів. Цьогоріч ми отримали 25 заявок. Працюємо над тим, щоб якомога більше освітніх установ долучалися до конкурсу. Рішенням депутатів обласної ради також збільшено грошову винагороду переможцям обласного конкурсу на кращу матеріальну базу військово-патріотичного та фізичного виховання зі 100 тисяч гривень до 250 тисяч гривень. Кошти розподіляються наступним чином: за І місце – 150 тисяч гривень, за ІІ місце – 75 тисяч гривень, за ІІІ місце – 25 тисяч гривень», – зазначила Олена Харченко.

Другий рік поспіль працює військово-патріотичний табір «Юний десантник». У ньому щороку оздоровлюються 90 вихованців. Учні проходять підготовку, в умовах, максимально наближених до військових. У таборі працюють воїни АТО й військовослужбовці, які допомагають підліткам оволодіти навичками військово-прикладних видів спорту.

«Полтавщина – перша область в Україні, де заклади освіти одержали комплекти навчальної зброї. Загалом 30 комплектів. Навчальну зброю отримали освітні установи Петрівсько-Роменської, Пирятинської, Решетилівської, Семенівської, Новосанжарської, Нехворощанської, Руденківської, Опішнянської громад, Гадяцького, Котелевського, Миргородського, Чутівського, Семенівського, Хорольського і Зіньківского районів, міст Горішніх Плавнів і Миргорода. Є можливість ще отримати навчальну зброю для занять із військово-патріотичного виховання. Тому запрошуємо керівників райдержадміністрацій, міст, громад сприяти участі закладів освіти у заходах обласної цільової програми з національно-патріотичного виховання. Крім того, рекомендуємо при формуванні видатків із місцевих бюджетів на фінансування освітньої галузі у 2020 році запланувати виділення додаткових коштів на модернізацію навчально-матеріальної бази допризовної підготовки молоді в закладах освіти, а також на оплату праці керівників гуртків із військово-патріотичного виховання», – підсумувала Олена Харченко.

«Дуже приємно, що команди з Полтавщини займають перші місця на всеукраїнському етапі гри «Сокіл» («Джура»). Проте потрібно, щоб більше закладів освіти області долучалися до заходів у межах програми національно-патріотичного виховання, а органи влади й місцевого самоврядування спрямовували більше коштів для проведення заходів відповідної тематики», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий.

Довідково. На виконання обласної цільової програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді за 2017-2019 роки використано: у 2017-му – 1 млн 493 тис. грн; у 2018-му – 1 млн 483 тис. грн; за перше півріччя 2019-го – 1 млн 130 тис. грн (із 2 млн 565 тис. грн). До кінця року заплановано низку заходів, які будуть проведені у жовтні й листопаді.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk