Previous Next

Першу групу новобранців осіннього призову з Полтавщини провели до армії

Надрукувати

У Полтавському обласному військовому комісаріаті відбулися проводи призовників осінньої призовної кампанії 2019 року. Серед тих, хто були в строю, – представники всіх районів і міст області. Найбільше – з Полтави.

Наказом обласного військового комісара призовникам надано перше військове звання – «солдат». До заходу долучилися представники Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної філармонії, військово-спортивного клубу «Воїн», батьки, рідні та друзі призовників.

Першим до новоспечених військовослужбовців звернувся начальник відділу з питань запобігання та протидії корупції, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Геннадій Безуглий:

«Ми зібралися провести вас сьогодні на службу. Держава у свою чергу забезпечить вам фірмовий одяг, харчування, новітні військові зразки зброї. Ваше завдання – опанувати цю зброю, щоб надалі знати, як захистити рубежі нашої країни. Хочу вам подякувати, що ви мужньо прийняли виклик служити у Збройних силах України».

Геннадій Безуглий додав, що усі призовники строкової служби не будуть залучатися до проведення операції Об’єднаних сил на сході України.

Військовий комісар Полтавського обласного комісаріату полковник Дмитро Губський нагадав, що після трьох місяців служби кожен із військовослужбовців може за власним бажанням укласти контракт для проходження служби у Збройних силах України.

Дмитро Губський поінформував, що планове завдання для Полтавщини – 606 осіб. Зокрема, упродовж осіннього призову до лав Збройних сил України мають відправити 386 полтавців, до Національної гвардії України – 153, Державної служби спеціального транспорту – 28, Державної прикордонної служби – 39.

Чисельність першої групи осіннього призову, яку урочисто провели в армію 9 жовтня, становить 170 мешканців Полтавщини.

«Багато й тих, хто ухиляється від служби, – сказав Дмитро Губський. – Їх чекає адміністративна відповідальність, а хто має три і більше адміністративних протоколів, може понести кримінальну відповідальність – до 2-х років позбавлення волі або умовно, або в колонії трудового режиму».

Понад 5 років країна протистоїть збройній агресії. Починаючи з 2014 року, понад 10 тисяч мешканців Полтавщини служили на сході України.

На урочистостях виступив учасник антитерористичної операції, голова Координаційної ради громадських організацій учасників АТО, військовий медик Віталій Турпітько.

«У генетичному коді кожного українця закладено потребу в необхідний момент стати на захист Вітчизни. Тож освоюйте військові спеціальності, і нехай ці вміння не доведеться застосовувати на передовій під час бойових дій», – зазначив Віталій Турпітько.

Проводити молодих полтавців до армії прийшли їх рідні, близькі, друзі.

«Дорогі діти! Пам’ятайте про те, що вдома вас чекають батьки, – сказала мама одного з молодих солдатів Любов Легарь, – Буде нелегко, але я вірю в те, що виховала справжнього чоловіка і майбутнього захисника України. Бережіть себе, дружбу, військове товариство. Не здійснюйте вчинків, що негідні звання «солдат».

Призовники отримали подарунки від обласної державної адміністрації, які стануть у нагоді в перші дні строкової служби. Державними нагородами відзначили полтавців, які проявили героїзм, відданість, мужність та професіоналізм.

Військовий капелан Полтавської єпархії Православної Церкви України Іоан прочитав молитву за хлопців, які відправляються на стокову військову службу і закликав їх відповідально ставитися до своїх обов’язків.

«Зараз українцям доводиться захищати близьких та рідних зі зброєю в руках, тому сьогодні ми урочисто обіцяємо служити нашій Батьківщині та нашим рідним», – виступив зі словом від імені новобранців солдат Максим Легарь.

Особливість нинішнього осіннього призову – поділ його на два етапи. Вони відрізняються кількістю юнаків, яких відправлять зі збірного пункту облвійськкомату до військових частин ЗСУ й інших військових формувань у жовтні, листопаді й грудні.