Previous Next

Важливо! Поточний стан повітря в нормі

Надрукувати

За даними Гідрометцентру, стан повітря в Україні відповідає допустимим показникам, притаманним цій порі року. А отже, немає підстав для паніки.

Проте повітря в українських містах загалом не є чистим і безпечним. Гідрометцентр фіксує викиди в повітря у промислових містах, зокрема в Маріуполі, Дніпрі, Кам’янському та Запоріжжі. Основним джерелом забруднення є викиди підприємств, а в інших містах - автомобільний транспорт.

Крім того наразі здійснюється гасіння 6 осередків тління торфу у Житомирській, Київській, Полтавській (поблизу с. Біївці Лубенського району на площі 2,6 га), Чернігівській та Черкаській областях на загальній площі 9,68 га. ДСНС і місцева влада залучили до гасіння пожеж 79 осіб і 26 одиниць спецтехніки.

Уряд вирішуватиме проблему забруднення повітря комплексно. У координації з місцевою владою та контролюючими органами має бути налагоджена система автофіксації небезпечних викидів на підприємствах. Інформація повинна бути доступною онлайн для всіх громадян.

Додатково буде посилено контроль за дотриманням екологічного законодавства. У боротьбі з автомобільними викидами головним завданням місцевої влади є розвиток інфраструктури громадського транспорту. Ці заходи - серед пріоритетів Програми діяльності Уряду.

Також Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України закликає громадян не спалювати сухе листя. Це призводить до погіршення здоров’я та забруднення повітря, води й ґрунту. У процесі горіння виділяється небезпечна речовина, що може викликати рак - бензопірен. Дим виділяє діоксини, а тліюче листя - чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму.

Формула негативного ефекту: 1 т листя = 30 кг чадного газу.

Окрім цього, спалювання листя призводить до зникнення певних видів тварин та загибелі комах.

Адміністративний кодекс передбачає покарання за паління сухого листя: штраф від 340 до 1360 гривень для громадян; від 850 до 1700 гривень - для посадових осіб.

                                                                                Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України