Previous Next

Голова Полтавської облдержадміністрації подякував ветеранам за мужність

Надрукувати

Із нагоди Дня пам’яті й примирення та напередодні 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні до Меморіалу Солдатської Слави у Полтаві поклали квіти.

Зранку 8 травня голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов, його заступники Катерина Рижеченко, Євген Греков, Ігор Панченко, ветерани Другої світової війни, ветерани АТО/ООС та представники громадськості на території Меморіального комплексу Солдатської Слави вшанували пам’ять борців із нацизмом, жертв війни 1939-1945 років. Поклали квіти до Вічного вогню та хвилиною мовчання вшанували загиблих.

Серед ветеранів Другої світової, що прийшли до монументу, 96-річні Євген Котов і Борис Ковтун. Євген Миколайович до 2017 очолював міську організацію ветеранів війни. Борис Петрович звільняв Україну, із боями пройшов від Харкова до Києва.

«Пам’ятаємо про мільйони загиблих людей, зламаних життів і тисячі роз’єднаних сімей. Це велика ціна, яку Україна разом зі світом заплатила за перемогу над нацистами, – сказав Олег Синєгубов. – Дорогі ветерани, вітаю вас із Днем перемоги над нацизмом, дякую за мужність, бойові звитяги та непосильну працю. Бажаю вам, вашим родинам і близьким міцного здоров’я, а всім нам – миру».

У районах області представники органів влади і місцевого самоврядування 8 та 9 травня також покладуть квіти до пам’ятних знаків і меморіалів.

На території області поховано 142130 військовослужбовців, які полягли в боях або померли в шпиталях. Серед них 25 Героїв Радянського Союзу. Під час війни загинуло 6040 підпільників і партизанів, 261680 військовополонених і 88970 мирних жителів. Усього за роки війни на Полтавщині поховали 498820 осіб.

Пам’ять про них закарбована в бронзі і граніті, творах письменників, художників. Прах героїв покоїться в 919 братських та індивідуальних могилах. На місцях поховань в області споруджено 33 меморіальних комплекси, 662 пам’ятники, 104 обеліски, 31 стелу.