Previous Next

В області інвентаризуватимуть водні об’єкти й лісові ресурси та визначатимуться з площами під заліснення

Надрукувати

Заступник голови облдержадміністрації Євген Греков провів нараду щодо проведення на території Полтавщини інвентаризації водних об’єктів, лісових ресурсів, об’єктів державної та комунальної власності.

Невідомий об'єктТаке завдання має виконати кожна область відповідно до пункту 5 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», введеного в дію Указом Президента.

Для координації роботи в ОДА провели онлайн-засідання з залученням керівників профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ у сфері лісових і водних ресурсів, Асоціації органів місцевого самоврядування Полтавщини, представників територіальних громад і райдержадміністрацій. Обговорили й питання виявлення самозаліснених і придатних для створення лісів земельних ділянок, а також стан підготовки до реконструкції парків і скверів у громадах відповідно до ініціативи Президента.

«Повна й актуальна інформація є саме в громад. Тільки разом цю роботу можемо якісно виконати. На обласному рівні для координації діяльності організуємо регіональну комісію з інвентаризації об’єктів. У кожному районі будуть утворені профільні місцеві комісії. До роботи останніх долучатимуться представники кожної територіальної громади, – сказав Євген Греков. – Завдання важливе і корисне для обох сторін. У масштабі держави це зріз ресурсів, які в ній наявні. Для громад це також ресурс і сектор роботи, на який необхідно звертати увагу. Це стосується і водних об’єктів, і лісових ресурсів. Якщо громада правильним чином вибудовуватиме свою роботу в цьому напрямі, то це може стати і джерелом наповнення місцевого бюджету».

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Гришко поінформував, що лісистість Полтавщини становить 9%, а розораність території – 61,7%. Протягом останніх 20 років в області проводили роботу з лісорозведення. У результаті створено 15,2 тисячі гектарів нових лісів у порядку консервації неугідь та малопродуктивних земель.

«Указом Президента започаткована екологічна ініціатива з масштабного заліснення України. У межах її реалізації передбачене виявлення самозаліснених і придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної форм власності з метою їх подальшого використання для досягнення оптимальної лісистості України. Остаточні обсяги лісорозведення для областей будуть доведені в державній програмі масштабного заліснення України, яку розробляють Міндовкілля та Держлісагентство, – зазначив Іван Гришко. – Лісівники Полтавщини готові садити нові ліси, але без активної участі й підтримки громад виконати завдання зі збільшення площі лісів неможливо. Лісгоспи області у поточному році вже збільшили заготівлю насіння, що дозволить навесні наступного року отримати на лісових розсадниках значно більше сіянців».

«Це важливе питання для як держави, так і для кожної громади. На території області маємо віднайти декілька тисяч гектарів, які підуть під заліснення. Від взаємодії з громадами залежить комплексне вирішення питання», – наголосив Євген Греков.