Прем’єр-міністр: Ми захистили українців від коливань цін на газ на тлі надвисокої вартості газу на європейському ринку

Надрукувати

Уряд надав місцевій владі всі інструменти, аби тарифи на тепло та гарячу воду не змінювалися в цьому опалювальному сезоні. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді України.

«Тарифи на тепло формуються місцевою владою. І обов'язок місцевої влади, встановити такі тарифи, які не будуть тягарем для українців. Зі свого боку Уряд готовий підставити місцевій владі плече, аби тарифи для людей не зростали. Ми постійно в контакті з органами місцевого самоврядування в цьому питанні», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду додав, що ухвалений Закон України №1639 дозволяє виконати умови меморандуму, укладеного між Урядом та Асоціацією міст, зокрема компенсувати підприємствам ТКЕ різницю в тарифах. Це у свою чергу дозволить постачати гарячу воду й тепло для населення за стабільними цінами.

«Уряд обіцяв не збільшувати цього року тарифи на електроенергію. Свою обіцянку дотрималися. Крім того, ми зменшили тарифи для 80% домогосподарств», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Як зауважив Денис Шмигаль, Україна також перейшла на ринок газу, тому ціна на блакитне паливо формується на ринку. У свою чергу «Нафтогаз», згідно з постановою Уряду, запропонував споживачам річний продукт, який на сьогодні становить 7,96 грн за кубічний метр.

«Якщо порівнювати з ціною на європейських хабах, то там ціна вище 20 грн за кубометр. Ми захистили наших громадян від будь-яких коливань, особливо в умовах гібридної війни Росії, яка використовує газ як геополітичну зброю», — зазначив Денис Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, готовність до опалювального сезону зараз становить 83%. У ПСГ наразі закачано більше 18 млрд кубічних метрів газу, що вище середнього показника більшості попередніх років.

Урдовий Портал