• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом

Він проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я і має на меті привернути увагу громадськості до проблем ревматологічних захворювань, підвищити інформованість про артрит у всіх його формах.

Артрит – це захворювання суглобів запального походження, що може вражати один або більше суглобів. За даними ВООЗ, кожен десятий житель планети страждає на артрит. За останнє десятиліття тенденція до зростання числа захворювань кістково-м'язової системи та сполучної тканини, в тому числі і артриту, не знижується, а ревматологічні захворювання займають високі позиції в рейтингу причин інвалідності.

Факторами ризику розвитку артриту можуть бути інфекційні чинники, травматичні ушкодження, генетична схильність, ожиріння, порушення обміну речовин тощо. Дати поштовх для розвитку хвороби може сидячий спосіб життя, неправильне харчування, спадковий чинник і ожиріння. Нерідко артрит розвивається в результаті трудової діяльності пацієнта через систематичне навантаження на суглоби.

Ознаками розвитку запального процесу може бути біль в суглобі при рухові, при дотику до нього; порушення рухливості суглоба; набряк та деформація суглоба; почервоніння в ділянці суглоба. Ссуглоб може бути «гарячий» на дотик. Для артриту характерні запальні процеси не тільки в суглобах, але й у всьому організмі.

Для вчасного виявлення, профілактики та лікування необхідно поєднувати медикаментозне, фізіотерапевтичне лікування, лікувальну фізкультуру, збалансоване харчування. Лікування артриту проходить із використанням ряду лікарських препаратів протизапального характеру і в різних формах. Та замість того, щоб лікувати артрит, краще попередити його розвиток. Для цього потрібно дотриматися низки профілактичних заходів.

У першу чергу, пацієнти повинні слідкувати за харчуванням. Нездорова їжа може сприяти запаленню. Потрібно вживати продукти з високим вмістом білка, до яких відносяться сир голландський і плавлений, м’ясо, риба, бобові, волоські горіхи. Зменшити кількість жиру в раціоні за рахунок тваринного, оскільки надлишок жирів у їжі підвищує потребу у вітамінах, погіршує засвоєння білків, кальцію та магнію. На частку рослинних жирів має припадати не менше 1/3 від загальної кількості жиру. Також корисним буде вживання продуктів багатих вітаміном С і каротином. Це морква, обліпиха, буряк, капуста, болгарський перець, чорна смородина, лимони, темно-червоні й сині ягоди. Жирні кислоти омега-3 можуть допомогти зменшити запалення та знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Дуже важливе дозоване систематичне фізичне навантаження. Слід уникати різких рухів та всього, що призводитиме до травмування й перенавантаження суглобів. Найкраще почати із відвідування басейну чи просто почати більше ходити пішки.

Загальними принципами лікування є спокій, медикаментозні засоби, залежно від походження артриту – нестероїдні протизапальні засоби, антибіотики, фізіотерапевтичне й санаторно-курортне лікування. При наявності тяжких ускладнень, вдаються до хірургічних операцій. Іноді через тяжкі зміни суглоба внаслідок артриту потрібно провести заміну такого скомпрометованого суглоба штучним.

Періодичні медичні огляди у спеціалістів допоможуть не тільки лікувати уже сформоване захворювання, але й вчасно попередити його розвиток.

Знизити ризик розвитку цих хвороб можна, слідуючи кільком простим порадам:

- частіше бувати на свіжому повітрі,

- відмовитися від шкідливих звичок,

- вести здоровий спосіб життя,

- не нехтувати фізичними вправами і правильним харчуванням.

І все це – незалежно від віку і роду занять людини. Адже давно не секрет, що від загального фізичного стану і душевної рівноваги залежить здатність організму чинити опір хворобам.

 

Олена Гордієнко, завідуюча ревматологічним центром КП «ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР»

 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk