Previous Next

Проєкт Регіонального плану управління відходами представили німецьким фахівцям у сфері захисту довкілля

Надрукувати

На Полтавщині триває активна робота з підготовки пакету документів для залучення інвестицій та розгляду пропозицій із будівництва сміттєпереробного заводу на території області.

Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков під час онлайн-зустрічі у межах глобального проєкту Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ «Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля».

«Проєкт Регіонального плану управління відходами для Полтавської області знаходиться на погодженні в МОЗ і Міндовкіллі. Один із ключових об’єктів, необхідність побудови якого визначена Регіональним планом, – потужний сміттєпереробний завод на території Полтавського кластеру, – зазначив Євген Греков. – Організація NEFCO виділила кошти на проведення попереднього техніко-економічного обґрунтування щодо будівництва заводу. Завдання надалі – розробка повноцінного ТЕО і проходження відповідних процедур, пов’язаних з оцінкою впливу на довкілля, а також стратегічною екологічною оцінкою. Після отримання результатів перейдемо до етапу розгляду пропозицій від інвесторів».

Участь в онлайн-зустрічі взяли представники Міністерства розвитку громад та територій України, Федерального Міністерства довкілля, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини, Полтавської ОДА, територіальних громад-партнерів проєкту в області, Полтавського національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», німецького партнерства ReTech, глобального проєкту GIZ «Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля». 

«Цікаво побачити один із перших досвідів розробки Регіонального плану поводження з відходами. Сподіваюся, на майбутнє він буде не тільки розробленим, а й реалізованим, і Полтавська область буде однією з передових в Україні за напрямом поводження з відходами, як з усіма загалом, так і побутовими зокрема», – сказав директор Департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Міністерства розвитку громад та територій України Андрій Ведмідь. 

Доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Ілляш розповіла про основні акценти Регіонального плану.

«Під час розробки документа визначені два пріоритети. По-перше, організація системи управління 11 видами відходів, які визначені Національною стратегією. По-друге, створення інфраструктури з переробки й рециклінгу саме тих відходів, які є пріоритетними саме для Полтавщини. На основі цих двох напрямів передбачена реалізація ієрархії управління відходами, визначеної Національною стратегією, і яка є одним із пріоритетних положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», – розповіла Оксана Ілляш. 

Онлайн-зустріч стала першим кроком для започаткування партнерських українсько-німецьких відносин для реалізації Регіонального плану. Надалі співпрацю планують продовжити.