Звіт про роботу Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації  за 2019 рік

Надрукувати

Протягом 2019 року Департаментом проводилася робота щодо виконання завдань, визначених Положенням про Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації від 26.03.2018р. № 235  «Про затвердження Положення про Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації», а також додаткових доручень, даних керівництвом облдержадміністрації.

Зокрема, підготовлено та забезпечено розгляд на 2-х сесіях обласної ради питань про забезпечення фінансування заходів Комплексної програми комунікацій влади з громадськістю та розвитку інформаційної сфери в Полтавській області на 2016-2020 роки.

Підготовлено та забезпечено розгляд на засіданнях постійної комісії Полтавської обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, інформаційної сфери, зв’язків з громадськістю та дотримання прав учасників АТО питань:

«Про випуск у 2018 році суспільно-значущих видань, що видаються за кошти обласного бюджету, та погодження плану випуску на 2019 рік»;

«Про щорічну письмову звітність керівників підвідомчих комунальних підприємств, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області, та виконання фінансових планів цих підприємств»;

«Про проведення в області заходів ідеології державотворення»;

«Про впровадження на території області Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»;

«Про досвід та перспективи взаємодії органів виконавчої влади Полтавської області з громадськими радами»;

«Про заходи щодо сприяння розвитку громадянського суспільства та комунікації органів влади з громадськістю»;

«Про заходи щодо підвищення інституційної спроможності громадських об’єднань області»;

«Про організацію роботи щодо безперешкодної діяльності засобів масової інформації, подальшого утвердження свободи слова в Україні»;

«Про проведення інформаційних кампаній соціального спрямування на території області»;

«Про виконання на території області Указу Президента України від 22 січня 2016 року № 17/2016 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років».

Підготовлено та забезпечено розгляд на нарадах у голови облдержадміністрації питань «Про заходи щодо підтримки ініціатив громадськості в контексті реалізації в Полтавській області Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки» та «Про впровадження на території області Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

Забезпечено виконання передбачених на 2019 рік заходів Комплексної програми комунікацій влади з громадськістю та розвитку інформаційної сфери в Полтавській області на 2016-2020 роки.

Інформаційна діяльність.

Забезпечено інформаційний супровід близько 450 заходів. Проведено 19 престурів для журналістів та здійснено інформаційний супровід офіційних візитів і робочих поїздок до регіону представників центральних органів влади.

На офіційному вебсайті облдержадміністрації розміщено 2074 матеріали, у  тому числі 824 підготовлені фахівцями Департаменту. На офіційному вебсайті Департаменту розміщено 1528 публікацій, із них 1023 – підготовлені працівниками Департаменту.

Підготовлено та оприлюднено на сторінці Департаменту в соціальній мережі Facebook 765 інформаційних, 66 відео- та 1811 фотоматеріалів.

Забезпечено проведення в області 56 інформаційних кампаній соціальної спрямованості та до державних свят і пам’ятних дат. Забезпечено трансляцію 72 відеороликів на місцевих телеканалах та на вуличному цифровому екрані.

Організовано зустріч першого заступника голови Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення О.Герасим’юк з представниками телерадіокомпаній області.

Забезпечено моніторинг засобів масової інформації області та підготовки за його результатами матеріалів для інформування  Кабінету Міністрів України та прес-служби Адміністрації Президента України. Підготовлено 29 аналітичних довідок для СКМУ та 105 для Офісу Президента України (АПУ).

Організовано проведення тематичних конкурсів «Журналіст року», «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади – шлях до сталого розвитку громад» та «Краща книга Полтавщини».

Забезпечено фінансову підтримку  видання суспільно значущих засобів масової інформації»: газети для інвалідів «Сила духу» та журналів «Діє-Слово». Полтавська літературна криничка для дітей і юнацтва» і «Полтавська криниця».

Організовано  випуск соціально значущих видань місцевих авторів та книг, що приурочені до визначних подій, ювілейних і пам'ятних дат. Реалізовано 9 видавничих проектів, спрямованих на популяризацію та вивчення історії краю, виховання патріотизму та утвердження української ідентичності, дитяча література.

Проведено презентації 12 книг полтавських авторів, виданих за планом випуску соціально значущих видань за кошти обласного бюджету. Передано бібліотекам області 5200 примірників книг.

Науково-редакційним підрозділом – центром по дослідженню історії Полтавщини Полтавської обласної ради» забезпечено підготовку та видання третього тому книги «Українська революція 1917-1921. Полтавський вимір «Документи. Матеріали. 1919–1921».

Проведено універсальну книжкову виставку-ярмарок „ПОШУК” (23-24.05.2019). У заході взяли участь 48 видавництв з 13 регіонів України та офіційна делегація з Республіки Білорусь. Свої книги презентували майже 40 авторів. Реалізовано понад 80 різнопланових програмних заходів, спрямованих на популяризацію україномовної книги, національних традиційних ремесел.

Видавництва області також представлено: у ІІ-му Міжнародному книжковому фестивалі Book Space (м.Дніпро, 22.06.2019), у 26-му Форумі видавців у Львові (м. Львів,18-22.09.2019), у ІІІ-му Черкаському книжковому фестивалі (11.10.2019).

Комунікації з громадськістю.

Організовано зустрічі керівництва облдержадміністрації та її структурних підрозділів з активом громадських організацій афганців, чорнобильців, учасників АТО та ООС, сімей загиблих учасників АТО, волонтерами.

Забезпечено організацію проведення зустрічі членів Координаційної ради з питань допомоги учасникам АТО з Міністром у справах ветеранів.

За сприяння Департаменту структурними підрозділами ОДА проведено 356 консультацій з громадськістю, у тому числі: громадських слухань – 9; засідань за «круглим столом» - 42; конференцій, форумів – 27; зустрічей з громадськістю – 22; електронних консультацій (обговорень на веб-сайті органу виконавчої влади) – 111; засідань громадської ради при органі виконавчої влади, інших консультативно-дорадчих органів – 58; інших заходів за участю представників громадськості (засідань робочих груп, нарад тощо) – 87.

Спільно з представниками структурних підрозділів облдержадміністрації, інститутів громадянського суспільства організовано підготовку та проведення в області заходів ідеології державотворення з нагоди 17 державних свят і пам’ятних дат, а також 3 професійних свят, 12 виставкових та інших публічних заходів, 5 засідань  круглих столів з актуальних питань розвитку держави та області. Зокрема, 25.06.2019 у Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Я.Мудрого за участю заступника Міністра юстиції України з питань державної реєстрації І.Садовської,  відбулося засідання «круглого столу»  з нагоди Дня Конституції України. 26.06.2019 у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбулося засідання за круглим столом на тему «Конституційні механізми захисту прав людини в Україні». 21.08.2019 у залі засідань вченої ради ПДАА проведено круглий стіл «28-а річниця проголошення незалежності України: здобутки та перспективи».

Забезпечено участь представників структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та представників експертного середовища з числа громадських об’єднань у 10 експертних зустрічах, що проводилися Секретаріатом Кабінету Міністрів України засобами Інтернет-відеозв’язку.

Забезпечено сприяння реалізації 7 проектів громадських організацій – переможців щорічного конкурсу з фінансуванням з обласного бюджету на 280 тис. грн.

У листопаді 2019 року проведено конкурс з відбору конкурсних проектів для реалізації у 2020 році. Відібрано 13 проектів ІГС на суму 690,6 тис.грн.

Організовано проведення на території області соціологічного дослідження з актуальних питань суспільно-політичного та соціально-економічного життя області.

Підготовлено 253 щоденні інформаційні записки, 12 щомісячних аналітичних довідок стосовно суспільно-політичної ситуації в Полтавській області для Офісу Президента України (Адміністрації Президента України) та Кабінету Міністрів України, 22 аналітичні довідки про діяльність інститутів громадянського суспільства на території області.

Надано сприяння у проведенні 2-х засідань Громадської ради при ОДА та 4 засідань Секретаріату Громадської ради при облдержадміністрації.

Проведено спільне засідання Громадської ради при Полтавській облдержадміністрації та Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при облдержадміністрації (20.06.2019).

Проведено засідання обласної науково-редакційної групи для підготовки матеріалів до проекту “Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років” (09.07.2019), засідання організаційного комітету з відзначення 140-річчя від дня народження Голови Директорії УНР, Головного отамана Військ УНР С.Петлюри.

Надано сприяння УІНП у проведенні урочистостей з нагоди 30-річчя Народного Руху України.

Надано сприяння ГО «Конгрес Українських Націоналістів» у проведенні тематичного круглого столу з нагоди возʼєднання ОУН.

Надано сприяння у проведенні координатором ПРООН в області Форуму «Цілі Сталого Розвитку: Полтавський вимір» (21.03.2019)

Здійснювалась робота щодо забезпечення підвищення інституційної спроможності інститутів громадянського суспільства та удосконалення процесів взаємодії органів влади з громадськістю. Зокрема, проведено 4 кущові семінари «Громада, держава та медіа: точки взаємодії в умовах реформ»., а також 4 кущові семінари «Інструменти та механізми забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики та вирішенні питань місцевого значення».

15.03.2019 проведено вебінар «Забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики та вирішенні питань місцевого значення». 25.09.2019. проведено одноденний семінар за темою «Громадянське суспільство в Україні. Взаємодія органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади».

Протягом 2019 року Департаментом опрацьовано  3173 документи. З них  1843 електронні вхідні документи (у 2018 р. - 1212), у тому числі листів із Офісу (Адміністрації) Президента України 58 (у 2018 р. - 21), актів і доручень Кабінету Міністрів України – 102 (у 2018 р. - 56),  розпоряджень голови облдержадміністрації 125 (у 2018 році 132). Письмових звернень надійшло 259 (у 2018 -141),   з них звернень громадян 61 (за 2018 рік – 49), запитів – 27 (у 2018 - 49).

Відповідно до затверджених графіків керівництвом Департаменту проводилися особисті та виїзні прийоми громадян, робота «гарячих» телефонних ліній та телефонів довіри.

Здійснювалися заходи щодо підвищення фахового рівня працівників Департаменту. Зокрема, у Полтавському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації пройшли навчання 18 державних службовців Департаменту за різними напрямками: професійна програма – 4,  тематичний короткостроковий семінар – 1, тематичний постійно діючий семінар – 2, тренінги – 6; он-лайн курс «Гендерно орієнтоване бюджетування для розвитку громад» - 9. Разом із  спеціалістами  відділу інформаційно-видавничої діяльності (4 державних службовців) директор Департаменту Пилипенко В.М. пройшла он-лайн курс «Публічні закупівлі для бізнесу» та отримала сертифікат. 6 державних службовців пройшли тренінг «Інформування суспільства про процес європейської інтеграції та просування європейських цінностей». Циганенко С.Ю., головний спеціаліст відділу інформаційно-видавничої діяльності отримав сертифікат Учасника VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції  «Організаційно-правові аспекти публічного управління в Україні». У Навчально–методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності області з навчання керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту пройшло навчання 4 працівники. На семінарі «Використання цифрових інструментів у роботі державних службовців» пройшов  навчання 1 працівник. Директор Департаменту Пилипенко В.М. з 25 по 26 лютого взяла участь в ознайомчому візиті керівників прес-служб та підрозділів інформаційної політики ОДА у штаб-квартирі НАТО (місто Брюссель, Бельгія) з питань актуальних питань щодо діяльності Альянсу та розвитку відносин між Україною та НАТО. 6 держслужбовців Департаменту здобували другу вищу освіту. Проведено 1 конкурс на заміщення вакантних посад.

 

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю ОДА