• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Архівісти області провели тематичний урок для молоді «Полтавська сторінка Чорнобильського подвигу»

Напередодні 38-х роковин аварії на ЧАЕС фахівці Державного архіву Полтавської області провели тематичний урок «Полтавська сторінка Чорнобильського подвигу» для учнів старших класів Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 імені І. П. Котляревського.

У заході взяв участь заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко.
Антон Чубенко продемонстрував молоді короткий аудіозапис із розмови диспетчерів станції, який зберігся дотепер.
«Уже з перших секунд прослуханого діалогу відчутна напруга, масштаб трагедії, з якої доведеться зіштовхнутися людям. Власне, так і сталося. Радянська влада намагалася максимально приховувати наявний стан речей. Говорили, що це незначна аварія, а в перших числах травня попри очевидну небезпеку провели багато масових заходів. Евакуація дітей розпочалася фактично через місяць, із 15 травня, – розповів Антон Чубенко. – Полтавщина також активно долучилися до подолання наслідків трагедії. Сьогодні ліквідатори області мають офіційний статус і є досить громадсько активними. Але по суті подолання наслідків лиха відбувається й досі. Усім відомо, що в 2022 році зону відчуження, яку десятиліттями консервували і намагалися вберегти від подальшого розповсюдження радіації та руйнування, вдерлись російські війська. Вони рили окопи, будували різноманітні споруди, грабували адмінприміщення. Історія дуже сумна, дуже трагічна та має низку аспектів».
Антон Чубенко підкреслив, що знання історії, вміння аналізувати та робити висновки – це те, що потрібне нашій молоді сьогодні. Діти мають бути максимально обізнані в історичних подіях, які напряму стосуються історії країни та її державотворення.
Як розповіли директор обласного архіву Валентина Гудим та заступник директора-начальник відділу інформації та використання документів Тарас Пустовіт, конкретні організаційні заходи були здійснені в області лише через кілька днів після аварії на ЧАЕС.
Попри небезпеку тисячі краян долучилися до ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Серед них вогнеборці, працівники УМВС, військовослужбовці. Хіміки, вертольотники, сапери, водії, зв’язківці, представники інших спеціальностей очищали територію від високорадіоактивних уламків, підготовлювали майданчики під інженерні споруди. Кількість учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в цілому в Україні складала 255 862 людей, із них кількість ліквідаторів – мешканців Полтавської області – 11 966 осіб.
За статистичними показниками, Полтавська область поступалася кількістю ліквідаторів лише Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Київській областям та м. Києву. Серед перших Героїв України-ліквідаторів є і наш земляк, уродженець селища Новооріхівка Лубенського району, начальник електричного цеху з експлуатації Чорнобильської АЕС Олександр Лелеченко (1938-1986).
Під час проведення уроку старшокласники отримали можливість ознайомитися з архівними документами, що розповідають про найбільшу техногенну аварію ХХ століття, подвійною мораллю партійних та радянських керівників, подвигом людей багатьох професій, які вступили у запеклу боротьбу з невидимим атомом.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk