• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Профілактика ботулізму

Спекотний період року та час домашньої консервації – у самому розпалі. Тому варто дослухатися деякиз порад щодо профілактики ботулізму.

Це захворювання відноситься до тяжких харчових отруєнь внаслідок потрапляння з їжею в організм людини чи тварини токсину бактерії ботулізму. При цьому харчовому отруєнні переважно уражається центральна нервова система і черепно-мозкові нерви, а смертність людини коливається від 37 до 100%. Специфічне та неспецифічне лікування не завжди успішне.

Про це розповів лікар-епідеміолог ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», Валентин Шаповал

Ще свіжа в пам’яті українців трагічна ситуація, коли у 2017-2018 роках від ботулізму постраждало близько 200 осіб, десятки з них, на жаль, померли. При цьому важливо пам’ятати, що тоді причиною спалахів стала в’ялена та копчена риба, куплена переважно не на стихійних ринках, а в супермаркетах, магазинах. Сироватки для лікування ботулізму, щоб врятувати постраждалих, тоді в державі не було. Люди змушені були шукати її самотужки.

Збудник ботулізму утворює смертельний токсин, визнаний у світі одним із найпотужніших факторів біологічної зброї. Спорові форми бактерій ботулізму широко розповсюджені у довкіллі, ґрунті, воді, різних предметах через фекальні забруднення, що довгий час зберігаються і є дуже стійкими до чинників довкілля (висушування, перепади температури, дії ультрафіолетового випромінювання). Наприклад, при кип’ятінні спори можуть загинути лише через 5-6 годин. На це мають звернути увагу всі, хто займається домашнім консервуванням. При нагріванні спор до 1200С вони витримують 20 хвилин. Тому режим знищення спорових форм можливий лише при автоклавуванні продуктів.

На сьогодні приватними особами продовжується вилов і безконтрольне виготовлення копченої, в’яленої та соленої риби, що і є основним фактором ризику виникнення захворювання на ботулізм. А наші прісноводні водойми, згідно статистики науково-практичних досліджень, забруднені спорами бактерій ботулізму на 40 і більше відсотків.

Якщо говорити про рибні продукти, то рекомендуєся споживати безпечні рибні страви – смажену рибу або зварену з неї юшку. Відмовтесь від споживання в’яленої та копченої риби і взагалі не готуйте її вдома! Батькам варто змінити звички з цього приводу і дати дітям відповідні поради заради безпеки їхнього здоров’я.

Не ризикуйте із домашнім консервуванням м’яса, риби, грибів та інших продуктів у герметично закритій тарі. Підозрілі консервовані продукти – зі здутими кришками, непевного кольору, з появою газу в момент знімання кришок (бомбаж) тощо – треба негайно знищити!

Слід також зазначити, що ми втратили і культуру виробництва, коли інтереси бізнесу затьмарили турботу про життя і безпеку людини. Бо ніякі контролюючі органи не можуть змусити виробників виготовляти та реалізовувати тільки якісну та безпечну продукцію. Насамперед потрібно перебороти дуже поширену в колах нашого бізнесу багаторічну звичку зневажати правилами санітарії та гігієни.

Перші ознаки ботулізму можуть наступити після інкубаційного періоду від 2 годин до 10 діб після вживання забруднених токсином ботулізму продуктів. Це нудота, блювання, розлад зору («туман» чи «сітка», подвоєння зображень (диплопія), утруднення ковтання та гугнявість мови, загальна слабкість, головний біль, запаморочення тощо. За таких симптомів необхідно негайно звернутись до лікувально-профілактичного закладу! Тому що єдиним способом лікування хворих є введення антитоксину проти ботулізму, і чим раніше це буде зроблено, тим більше гарантій на одужання.

Важливо також терміново промити шлунок і кишківник лужними розчинами.

Будьте надто обережними і уважними щодо місць стихійної торгівлі! Не купуйте там не лише в’ялену та копчену рибу, а й інші консервні вироби (м’ясні, рибні, овочеві, грибні тощо), оскільки їх виготовлено у домашніх умовах, що несе реальну загрозу захворіти на ботулізм. Небезпечними можуть бути також і домашні копчені ковбаси, шинки тощо, де не дотримується технологія обробки продуктів і невідомо в яких умовах вони готувались.

Одним із можливих варіантів запобігання захворювання на ботулізм може бути повторна ретельна термічна обробка вищезазначених продуктів, так як токсин ботулізму руйнується при нагріванні до температури кипіння впродовж декількох хвилин.

Отже, дбаємо про своє здоров’я. Адже як стверджував філософ Л.Сенека «Здоров’я – це ще не все, але без нього все інше нічого не варте».

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk