• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Всесвітній тиждень грудного вигодовування: сприяємо зростанню здоров’я нації

У 1995 році Україна приєдналася до Міжнародного співробітництва з питань підтримки, охорони успішного та тривалого природнього вигодовування немовлят. Вже котрий рік поспіль стало доброю традицією відзначати Всесвітній тиждень грудного вигодовування з 1 по 7 серпня.

Мета Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування - захист, популяризація та підтримка грудного вигодовування, а саме:

- зміни в правилах внутрішнього трудового розпорядку і законодавстві з метою поліпшення соціального захисту батьків;

- захист інтересів батьків на робочому місці як в формальному, так і в неформальному секторі;

- просування гендерної рівності і підтримки батьків у суспільстві.

Грудне молоко - ідеальна їжа для новонародженого - натуральна, стерильна, тепла, легко засвоюється і повноцінно використовується організмом дитини. Це незамінний захист малюка від різних інфекцій, алергій,  формування власної системи імунітету, забезпечення росту і розвитку немовляти, становлення інтелектуального та пізнавального розвитку. З боку породіллі годування грудьми допомагає запобігти неплановій вагітності, сприяє нормальному перебігу післяпологового періоду, здійснює профілактику виникнення мастопатії, пухлин молочних залоз, матки та яєчників.

Перше прикладання малюка до грудей проводиться в пологовій залі . Дитина  викладається на живіт мами відразу після народження, та обидва насолоджуються першим контактом одне з одним перші дві години життя. Дитина інстинктивно спроможна знайти сосок матері самостійно, але ж поруч завжди є і професійна допомога.

Часте, активне годування дитини за її вимогою можливо здійснити лише тоді, коли відразу після пологів малюк перебуває поруч з мамою в одній палаті. При такому режимі є  змога годувати дитину виключно грудним молозивом і молоком, не використовуючи догодовування штучними сумішами або допоювання водою. Частота та тривалість годування дитини не мають бути обмеженими. Це є важливим і для здоров'я дитини, і для становлення лактації у матері. Особливо важливими в підтримці лактації є нічні прикладання до грудей, адже саме у нічний час, при смоктанні дитини, в організмі матері відбувається активна продукція гормону (пролактину), який відповідає не за сам факт наявності грудного молока, а за те, щоб його було достатньо. Деякі жінки хочуть відпочити після пологів та ігнорують нічне прикладання до грудей. Але ж, любі мами, ви цілих дев'ять місяців чекали на маля, воно було частинкою вас і після народження потребує тісного зв'язку з вами. Тільки ви можете подарувати дитині материнську любов і ніжність, тепло і турботу, та захистити її від інфекції, годуючи немовля грудним молоком. Тому треба набратися сил і терпіння. І це повернеться до вас здоров'ям і щастям вашої дитини.

За декілька днів перебування із дитиною у відділенні ви навчитеся доглядати за нею, досвідчений персонал у пологовому будинку з радістю вам допоможе у цьому, і після виписки додому вам значно легше буде долати труднощі.

Пам'ятайте, що тривале годування материнським молоком одна з найголовніших умов, яка забезпечує розвиток і здоров'я  малюка не тільки протягом першого року, але й у наступні періоди життя.

Слід зазначити, що емоційні відносини, які формуються під час вагітності, після народження дитини підкріплюються зоровим і тактильним контактом, запахами тощо. Існує думка, що грудне вигодовування може впливати на формування темпераменту та особистості людини. Вигодовування груддю є найкращим засобом задовольнити емоційні потреби дитини та сформувати безпечний зв’язок із матір’ю. Обійми й розмови з дитиною під час годування впливають на розвиток її емоційних і когнітивних функцій. Те задоволення, яке отримує матір у процесі годування, сприяє зменшенню симптомів тривоги й стану пригніченості. Враховуючи вразливість новонародженого у перші тижні життя, грудне вигодовування вважається одним з основних чинників запобігання неонатальній смертності. Грудне вигодовування є першою і дуже важливою емоційною роллю матері, а дитина у цей час через тактильний контакт задовольняє свої біологічні й емоційні потреби.

Найсучасніші наукові дослідження переконливо підтвердили принципову незамінність природного вигодовування для оптимального розвитку дитячого організму. Природне вигодовування виконує широке коло життєво важливих функцій не лише харчового і захисного характеру, але й найтоншої регуляції – управління розвитком і диференціюванням.

Безперечним є довготривалий вплив харчування немовлят на фізичний розвиток, стан здоров’я, коефіцієнт інтелектуального розвитку в наступні роки життя. З іншого боку, стало очевидним, що харчування на першому році життя «програмує» метаболізм таким чином, що ті або інші його порушення можуть збільшити ризик розвитку цілого ряду захворювань: таких як алергічні хвороби, ожиріння, метаболічний синдром, остеопороз тощо.

Згідно з даними ВООЗ, виключно грудне вигодовування значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших інфекційних захворювань, а у разі хвороби діти швидше одужують.

Грудне вигодовування може дати імунітет дитині на майбутнє від таких небезпечних хвороб , як бронхіальна астма та цукровий діабет. Крім того, діти й підлітки, які в грудному віці отримували молоко матері, рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння у старшому віці.

Дослідження доводять, що діти, яких годували грудьми, демонструють вищі результати академічних досягнень та інтелектуального розвитку,  вони заздалегідь програмуються на успішність. Малюк, якого годували за його першою вимогою (а сучасний погляд на грудне вигодовування не передбачає інакше), не боїться пред’являти себе суспільству.

Отже активна підтримка існуючої практики грудного вигодовування – це шлях для удосконалення людини, до фізичного та інтелектуального зростання здорової нації!

Ганна Герасименко, лікар-неонатолог відділення спільного перебування матері і дитини КП «Міський клінічний пологовий будинок Полтавської міської ради»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk