• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Ботулізм: лікарі борються за життя пацієнта

На Полтавщині в цьому році вже зареєстровано три випадки ботулізму. Перші два сталися у Миргородському та Кобеляцькому районах у червні після споживання в’яленої риби, виготовленої в домашніх умовах, та м’ясної консерви, придбаної в торговельній мережі.  Тоді медикам вдалося врятувати життя постраждалих.

Третій випадок нещодавно стався у Кременчуці. Мешканець Сумської області був відряджений до Кременчука на роботу. 3 серпня він купив у магазині популярної торгової мережі в’яленого ляща (нечищеного). Після вживання риби хвороба розвивалася блискавично і вже наступної доби чоловіка госпіталізували до міської лікарні з типовими ознаками ботулізму. Діагноз підтвердила лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».  За життя пацієнта, який перебуває у тяжкому стані, борються медики.

То чому ж стався цей випадок? Кінцевої відповіді ще немає. Одна з причин – відсутність контролю за виробництвом, несвоєчасна реакція Кременчуцького районного управління Держпродспоживслужби в області на відповідні листи Кременчуцького районного підрозділу ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».  Інша причина – втрата культури виробництва, коли інтереси бізнесу затьмарюють гарантії безпеки споживачів. А нехтування правилами санітарії та гігієни є основною причиною спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

В Україні за І півріччя поточного року від ботулізму постраждала 51 людина. Джерелами ботулотоксину стали в’ялена та солена риба – 41,5 відсотка випадків, домашні консерви – 8 відсотків, інші продукти м’ясного та рибного походження, гриби – 9,2 відсотка.

Ботулізм блискавично б’є по людях, адже є найтяжчим харчовим отруєнням із високим показником смертності. Токсин бактерії ботулізму є одним із найсильніших мікробних токсинів і не випадково визнається у світі як біологічна зброя. У кристалічному вигляді він у сто мільйонів разів токсичніший  за ціаністий калій. Тобто достатньо лише дотику до цієї речовини – і людина загине.

Аналіз захворюваності у нашій області і в Україні в цілому за останні 25 років показує, що випадки ботулізму фіксуються щорічно. На Полтавщині понад 70 відсотків випадків були пов’язані із вживанням в’яленої та копченої риби домашнього виготовлення, м’ясних консервів домашнього виготовлення –20 відсотків. Були також поодинокі випадки отруєнь на ботулізм через «домашні» грибні консерви. У 2017-2018 роках країна пережила резонансні спалахи цього захворювання, коли постраждали дві сотні людей і десятки, на жаль, померли. Тоді причиною отруєнь була риба, придбана у місцях організованої торгівлі – супермаркетах та інших магазинах. Смертельні випадки сталися у Горішніх Плавнях, Полтавському та Кременчуцькому районах.

З огляду на воєнний стан та те, що дієвого контролю за якістю продуктів зараз немає, варто було б тимчасово відмовитися від вживання в’яленої та копченої риби. Якщо все ж купуєте таку їжу, то поцікавтеся, хто її виробник і чи є відповідні документи щодо якості продукту. Таку можливість кожному українцю гарантує Закон України «Про захист прав споживачів». Якщо продавець відмовляється надати відповідні документи, краще таку рибу не купуйте. Розслідування отруєнь підозрілою продукцією виявило факти шахрайств, зокрема наявність у офіційних торговельних мережах та об’єктах продукції, виготовленої в кустарних умовах. Любителям пива радимо не підсилювати смак напою такою рибою.

Зважаючи на розпал сезону домашніх заготовок, особливу увагу звертайте на дотримання технології (очищення, миття, термічну обробку) при виготовленні, зберіганні таких продуктів.

У разі підозри на отруєння слід негайно свертатися до лікувальних закладів.

Валентин Шаповал, лікар-епідеміолог ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», Заслужений лікар України.

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk