• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

17 вересня – День хірурга

Хірургія – це не просто професія, це – покликання. Це важка нескінченна робота, поєднання знань та вмінь, мужності та наполегливості, рішучості та твердих рук.

У всьому світі мільйони людей звертаються за допомогою до лікарів-хірургів з різноманітними патологічними станами. Перш за все, хірург займається діагностикою стану пацієнта, призначає необхідне обстеження для верифікації діагнозу, а також проводить лікування широкого спектру патологій, їх наслідків та призначає профілактичні заходи. Діяльність хірурга полягає у виявленні причин захворювань, заповненні історії хвороби, проведенні дослідницьких робіт для встановлення або підтвердження діагнозу, проведенні передопераційної підготовки, планових і позапланових (екстрених) операцій, веденні пацієнта після операції, розробці і впровадженні нових методів діагностики та лікування різних захворювань.

У наш час професія хірурга – одна з найекстремальніших як у медицині, так і поза нею. На перший погляд здається, що хірургія – це така ж професія, як і всі інші, проте не все так просто. Потрібно розуміти, що працювати хірургом зможе далеко не кожен, це величезне і фізичне, й емоційне навантаження. На жаль, багато студентів-медиків розуміють це вже у процесі навчання, багато хто після цього переходить на вивчення спокійнішої спеціальності у сфері медицини. Але тим не менше, хірург – фахівець затребуваний, хірурги потрібні абсолютно у кожній лікарні.

Вдалий результат 0хірургічного втручання – це заслуга не лише хірурга, а й усієї операційної бригади, куди, окрім власне хірурга, входять ще два його помічники, операційна сестра, анестезіолог. Інколи операція триває кілька годин. На наступну добу хірург неодмінно повинен оглянути хворого, керувати перев'язкою, відкоригувати призначення, виходячи зі змін у поточному стані пацієнта. Чимало молодих людей мріє присвятити своє життя медицині досягають успіху на цьому терені. Особливо бажаною професією для студентів являється хірургія.

Насправді стати хірургом під силу далеко не кожному. Навіть тривале навчання в медичному інституті може стати справжнім випробуванням, що вже говорити про сам процес роботи. Для того, щоб витерпіти всі труднощі, потрібно безмежно любити людей і мати величезне бажання їх лікувати вже в студентські роки.

Чим займається і що робить хірург? Хороший спеціаліст обов’язково повинен бути фізично витривалим. Багатогодинні операції, ранні підйоми і нічні чергування – все це буде не по зубах людині зі слабким здоров’ям. Не менш важливо і психічну рівновагу, адже хірургам доводиться переживати багато: розмови і істерики родичів хворих, неблагополучні наслідки операцій, власні фатальні помилки в роботі.

Хірург не має права на некомпетентність. Ця професія, як ніяка інша, пов’язана з людським життям і смертю.

Тому неуважність, невміле поводження з медичним інструментом і апаратурою, незнання всіх процесів, що відбуваються в людському тілі – смерті подібно. Можна сказати, що хірург має бути «універсальним солдатом», який знається в кожній галузі медицини.

Невід’ємна якість хорошого лікаря-хірурга – впевненість та рішучість.

Тут дуже велику роль відіграють особистісні установки, адже мало хто з пацієнтів наважиться довірити своє життя боязливому лікарю. Потрібно уміти розмовляти, спираючись на свій лікарський авторитет, вселяти в пацієнтів надію і віру в компетентність лікаря. Крім того, кожен хірург повинен бути трохи психологом, адже іноді потрібно спілкуватися з людьми, які перебувають у стресовому стані.

Професія хірурга буквально невіддільна від ризиків. Крім хворих, що надходять на планові операції, хірургам часто доводиться стикатися з членами бандитських груп, які постраждали в бійках або перестрілках, з хворими СНІДом, гепатитом, туберкульозом та іншими небезпечними захворюваннями.

Природно, проведення операції передбачає контакт з кров’ю та іншими біологічними рідинами – а це величезний ризик зараження.

Іноді операція може закінчитися не успішно, у цих випадках провина лягає перш за все на лікаря. Навіть у тих випадках, коли оперуючий зробив все від нього залежне, родичі потерпілого або померлого пацієнта будуть насамперед звинувачувати саме його. Зрозуміло, що хірургія є однією з найцікавіших і, в той же час, найскладніших медичних спеціальностей. Далеко не всі випускники цього напрямку можуть побудувати успішну професійну кар'єру. Необхідно бути впевненим у своєму виборі на 100%, мати відмінну пам'ять, твердість рук, високий рівень концентрації уваги й зосередженості,стресостійкості, бути трудоголіком і повністю віддаватися своїй роботі, володіти та лідерськими якостями.

Професія хірурга завжди була шанованою у суспільстві. Кваліфікованих фахівцві сьогодні потребують як державні, так і приватні медичні установи.

Багато людей називають спеціальність хірурга не професією, а покликанням.

 

 

Ігор Задорожній, завідуючий, лікар – хірург КНП «Кобеляцька

міська лікарня»

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk