• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Долаємо стреси задля здоров’я і особистих перемог

У Центрі знань із неінфекційних захворювань (НІЗ) на базі Полтавського обласного центру громадського здоров’я пройшов черговий тренінг із важливих навичок для подолання стресу. Семенівка, Глобине, Лютенька, Оржиця, Сергіївка, Ромодан, Полтава – такою була цього разу «географія» учасників заходу – фахівців із соціальної роботи територіальних громад, які працюють із внутрішньо переміщеними особами. До тренінгу долучилися фахівці БФ «Громадське здоров’я».

«…Будь ласка, підніміть руку, хто із вас твердо упевнений у найближчому майбутньому»?  На це запитання до аудиторії піднімається лише дві руки: одного слухача і одного тренера. Та вже за кілька хвилин з’ясовується, що у кожного з учасників овочевих та фруктових закруток заготовлено на всю зиму. А підопічні деяких учасників, мешканці притулку благодійної організації «Світло надії», які від війни втікали до Полтави з напівзруйнованих Дергачів на Харківщині, протягом літа по кілька разів встигли з’їздити додому. Під ракетними обстрілами садили, пололи а потім копали картоплю на своїх городах. У цьому полягає ментальна міцність і життєстійкість українців. Ми підсвідомо віримо в те, що життя продовжиться і все налагодиться, що після найтемнішої ночі обов’язково настане ранок. Тож на черговому тренінгу слухачі знову вчилися усвідомлено протистояти стресам, долати наслідки травматичних подій, допомагати собі і своїм підопічним, колегам, родичам.

Під керівництвом психолога вищої категорії, начальника Центру психічного здоров’я КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» Наталії Супруненко та психолога, фахівця із соціальної роботи Обласного центру соціальних служб Людмили Дерев’янко учасники заходу опановували (поновлювали) прийоми протистояння стресовим ситуаціям. Відпрацьовували різні інструменти: заземлюватися – під час емоційних бур та інших складних ситуацій; зніматися з гачка тяжких думок та спогадів, звертаючи на них увагу і називаючи їх; проявляти доброту перш за все до себе, щоб мати ресурс допомагати іншим; діяти згідно з власними цінностями; створювати віртуальний простір для власних важких думок і почуттів.

Керівник Обласного центру громадського здоров’я Ніна Дурдикулиєва попросила учасників допомогти удосконалити роботу Центру знань, поділитися враженнями від участі у тренінгу. Одна з найпоширеніших реплік: «Запрошуйте нас частіше». Адже людям із різних куточків області дуже важливо попрацювати у колі колег, фахівців у режимі «очного» спілкування, безпосередньо з тренерами. Коли навіть коротенька руханка перетворюється на задоволення.

Аліна Храполь, психолог, фахівець із соціальної роботи Оржицької територіальної громади: «У нас у громаді із лютого  запрацювала гаряча лінія першої психологічної допомоги. Мала необережність оприлюднити на сайті громади особистий номер телефона, тож робочий час у мене досі ненормований, майже 24/7, – усміхається молода жінка. – Для мене виявилося несподіванкою, що найпоширенішою проблемою стали стосунки всередині родин, куди надовго приїхали знайомі й родичі з окупованих територій та регіонів активних бойових дій. Зіткнулися різні стилі і способи життя. Від психологічних і  супутніх побутових проблем потерпали і приїжджі, і місцеві, господарі житла і квартиранти. Наприклад, селянинові складно зрозуміти, чому міський житель на останні гроші шукає перукаря для …свого собаки. Або як можна посеред погожого дня сидіти в парку за кавою. «Розрулювати» такі ситуації буває непросто».

Катерина Горбик, координатор проектів Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров’я»: «Для вдосконалення роботи вашого Центру можу запропонувати дуже важливий напрямок, що стосується дитячого психічного здоров’я. Адже внутрішньо переміщені люди дуже часто питають про те, як пояснювати дітям все, що відбувається зараз, як адаптувати їх до несподіваних змін у житті, стресових ситуацій. А ще батьки хочуть навчитися не переносити на дітей частину свого негативу, страху, невпевненості, щоб не травмувати їх додатково».

Досвідчені тренери, маючи значний досвід практичної роботи, давали поради у вирішенні конкретних складних випадків.

Цей тренінг став чудовою нагодою поспілкуватися з колегами, перейняти їхній досвід.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

 

 

 

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk