• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Пропущений строк для прийняття спадщини. Що робити в такому випадку?

Нерідко на практиці трапляються ситуації, коли спадкоємці з тих чи інших причин не звертаються до нотаріуса для прийняття спадщини в зазначений законодавством строк. Цивільним Кодексом України (далі - ЦКУ) встановлено шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Якщо спадкоємцем протягом встановленого строку не подано відповідної заяви, то вважається, що спадщина неприйнята. Необхідно звернути увагу, що згідно пункту 3 статті 1268 ЦКУ спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо він не заявив про відмову від неї протягом шестимісячного строку.

У спадкоємців, які не звернулися до нотаріуса протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця та в результаті чого пропустили строк для прийняття спадщини, є 2 шляхи вирішення такої проблеми. Спосіб вирішення даної проблеми залежить від згоди та наявності інших спадкоємців.

Першим та простішим варіантом є ситуація, коли інші спадкоємці, що прийняли спадщину не заперечують проти прийняття спадщини особою, яка пропустила строк на її прийняття. В такому випадку можна звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини за місцем її відкриття разом з письмовими згодами всіх спадкоємців, які цю спадщину прийняли у встановлений законом строк.

Другим та складнішим шляхом для спадкоємців, які пропустили строк для прийняття спадщини, є подача позову до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини за наявності поважної причини пропущення такого строку. В такому випадку інші спадкоємці відсутні або заперечують проти прийняття спадщини  спадкоємцем, який пропустив строк для її прийняття.

Зверніть увагу, що причини пропущення строку повинні бути поважними, такими можуть бути лише об’єктивні та непереборні проблеми, наприклад, такими можуть бути: тривале лікування хвороби; необізнаність спадкоємця про існування заповіту складеного на його імʼя: відбування покарання в місцях позбавлення волі; перебування протягом тривалого часу за кордоном; перебування на строковій військовій службі у Збройних Силах України; тривале відрядження, зокрема закордонне тощо. Наведений перелік поважних причин не є вичерпним.

Необхідно зазначити, що судом переважно враховуються обставини, які підтверджені відповідними документами та доказами. Такі причини пропуску строку, як похилий вік, непрацездатність, юридична необізнаність, необізнаність особи про наявність спадкового майна, відсутність коштів, несприятливі погодні умови, не можуть бути визнані судом поважними.

Отже, якщо громадянин отримав інформацію про відкриття спадщини, ймовірним спадкоємцем якої він є, необхідно не зволікати, звернутися до нотаріуса та з’ясувати всі необхідні питання, після чого подати заву про прийняття спадщини.

 

Image
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk