• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Як розпізнати та вберегтись від отруєння чадним газом

Із настанням холодів та початком опалювального сезону частішають випадки отруєння чадним газом. 

Останній такий випадок стався 9 жовтня у Лубнах. Чадним газом отруїлась родина з трьох осіб: 48-річний батько, 42-річна мати та 23-річний син. Лікарі оцінили стан потерпілих як середньої тяжкості. За попередніми даними, отруєння сталося через несправність газової колонки.

Загалом із початку року на Полтавщині виникло 20 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждало 33 особи, у тому числі 8 дітей, що вдвічі більше ніж торік. 

Небезпека чадного газу полягає в тому, що його можна не відчути: він безбарвний і не має запаху. Визначити, яка концентрація чадного газу в приміщенні неможливо без спеціальних приладів.

Потрапляючи дихальними шляхами до крові, чадний газ витісняє гемоглобін кисню. В результаті настає кисневе голодування тканин (гіпоксія). Людина непритомніє і може померти. Але спочатку виникають головний біль, запаморочення, шум у вухах, утруднене дихання, сухий кашель, біль у грудях, нудота, блювання. Далі пригнічуються всі функції організму, з’являється сонливість, затьмарення свідомості, дихання спочатку шумне і прискорене, потім стає поверхневим і сповільнюється.  

У залежності від концентрації чадного газу отруєння може призвести до важких уражень та захворювань, а іноді – до смерті.

Найбільш чутливими до чадного газу є діти, вагітні та люди, які мають  захворювання легень і серця. 

Чадний газ – продукт неповного згорання різних видів палива. Найбільша кількість його у вихлопних газах двигунів внутрішнього згорання та побутових опалювальних печах. Тож отруєння може виникнути під час пожежі, неправильному користуванні печами, газовими приладами, вдиханні вихлопних газів автомобіля у закритому приміщенні.

Щоб уникнути отруєння, необхідно:

- регулярно перевіряти газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність;

- перевіряти наявність тяги в димоході;

- не закривати  його заслінкою на ніч;

- не використовувати газові плити для обігріву приміщень;

 - не користуватися газовими водонагрівачами, опалювальними котлами та печами при зворотній тязі;

- частіше провітрювати приміщення, де є газові прилади;

- не залишати двигуни автомобілів у роботі в закритих приміщеннях.

У разі отруєння чадним газом необхідно: винести постраждалого на свіже повітря, розстебнути комір; викликати швидку медичну допомогу; якщо постраждалий у свідомості, дати йому випити гарячий чай; якщо постраждалий непритомний, піднести до носа змочену нашатирним спиртом ватку; у разі відсутності дихання необхідно зробити штучне дихання та непрямий масаж серця.

Управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk