• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтавській області виконують найбільше операцій хворим з інфарктом міокарда

Днями під час конференції головний кардіолог МОЗ виділив дві області щодо надання ургентної меддопомоги при інфаркті міокарда – Одеську та Полтавську.

«У нас виконується найбільше таких операцій із розрахунку на кількість населення. Це досягнуто завдяки роботі двох закладів: обласної лікарні та кардіоцентру», – розповів директор КП «Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр» Костянтин Вакуленко.

За чотири місяці роботи нового корпусу прооперовано близько 350 хворих, проведено близько 700 операцій (ургентні, радіочастотні катетерні абляції, штучні водії ритму тощо). Також проведено 66 планових електричних кардіоверсій (97% успішних).

«Завдяки президентській програмі «Велике будівництво» область добудувала й запустила новий корпус кардіоцентру. Уже працюють поліклініка, функціональна діагностика, відділення ішемічної хвороби серця, порушень серцевого ритму, а також відділ інтервенційної радіології з блоком реанімації та інтенсивної терапії. Фахівці працюють з інфарктами, нестабільною стенокардією, порушенням ритму, вираженою серцевою недостатністю», – зазначає голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

«Нове якісне обладнання дозволяє здійснювати повноцінну діагностику та лікувати найскладніші вади серця і судин. Підбір лікарських препаратів здійснюється з урахуванням оцінки ризику побічних дій. Лікарі надають рекомендації щодо своєчасного хірургічного лікування, визначають показання до госпіталізації. Через те що робота кардіоцентру проводиться в умовах карантинних обмежень під час пандемії COVID-19, планову госпіталізацію хворих обмежено, – розповів Костянтин Вакуленко. – За 130 днів роботи в кардіоцентрі пролікували майже 600 пацієнтів».

Кардіоваскулярний центр має шість поверхів. Диспансерно-поліклінічне відділення за цей час відвідали майже 2700 хворих.

У відділенні функціональної діагностики проведено понад 5,5 тисячі електрокардіографічних досліджень, понад 500 холтерівських моніторувань ЕКГ, 250 добових моніторувань артеріального тиску, близько 2,5 тисячі ультразвукових досліджень.

Лікарі телемедичного центру проконсультували близько 1,5 тисячі ЕКГ. Також у центрі є сучасний та рідкісний апарат ударно-хвильової терапії. Таких в Україні лише 10. Його застосовують для реабілітації кардіологічних хворих. Він надає механічні ударні хвилі на серцевий м’яз, що сприяє утворенню дрібних судин у серці. За словами лікарів, процедура ця безболісна, легко переноситься та має довготривалий ефект.

На 3, 4 та 5 поверхах центру розташовані палатні відділення. Значно поліпшено умови перебування хворих: усі палати розраховані на 2-х пацієнтів, кожну обладнано киснево-електричною консоллю, санвузлом із душем, є телевізор та можливість виходу в інтернет мережу.

Сергій Каруний із Карлівки потрапив до центру 24 квітня з високим тиском. Лікарі поставили діагноз – гострий інфаркт міокарда та провели оперативне втручання зі встановлення двох стентів.

«На третій день мені вже дозволили сідати, потім перевили на 5-й поверх, де я проходжу подальшу реабілітацію. Сьогодні – на 10 день після операції – я пройшов уже 500 метрів. Почуваюся добре. Умови перебування в центрі хороші», – ділиться враженнями від лікування пацієнт.

«Раніше такі пацієнти лежали 14 днів і тільки потім розпочинали початкову реабілітацію рухової активності. У центрі все відбувається набагато швидше, уже на 4-5-й день вони починають ходити. Пацієнти працездатного віку, розходжуються у нас до 1 кілометра й потім направляються на реабілітацію в санаторій «Миргород» на 21 день. Програма реабілітації для пацієнтів із гострим інфарктом міокарда безкоштовна і повноцінна. На лікарняному пацієнт перебуває близько 2 місяців, до повного відновлення», – розповіла завідувач відділення ішемічної хвороби серця Вікторія Прокопович.

На 4-му поверсі функціонує відділення порушень серцевого ритму. Тут медичні працівники здійснюють первинну та вторинну профілактику раптової серцевої смерті, відновлення нормального ритму, підбір та корекцію терапії для своїх пацієнтів.

Коли лікування медикаментами не дієве, спеціалісти центру проводять цілий спектр операцій та різноманітних втручань при порушеннях серцевого ритму.

У розпорядженні відділення – сучасна електрофізіологічна лабораторія з навігаційно-абляційною системою.

«Інвазивне лікування, яке ми проводимо, можна поділити на дві групи: коли серце скорочується повільно (імплантують кардіостимулятори) та коли, навпаки, швидко (імплантують дефібрилятори). Ці операції проводяться через невеликий розріз та під рентген-апаратом. Стенти пацієнти отримують безкоштовно», – розповів лікар-хірург серцево-судинний Євген Люлька.

Так, наприклад, якщо такі прилади закуплені за кошти МОЗ, то їх використовують для будь-якого громадянина України. Якщо ж за кошти обласного бюджету, то лише для мешканців області.

Проводять лікування кардіоаритмій й за допомогою радіочастотних абляцій. Це найбільш прогресивний спосіб лікування вроджених тахікардій або випадків, коли серце б’ється дуже часто. Наразі обладнання для проведення відповідних операцій у Полтавській області є тільки в центрі. Такі втручання спеціалісти закладу роблять і самі, а також залучають фахівців із Києва.

Перспективою для відділення інтервенційної кардіології з блоком реанімації та інтенсивної терапії є відкрита кардіохірургія.

«Найближчим часом планується підготовка серцево-судинних хірургів, анестезіологів для проведення операцій на відкритому серці, – розповів Костянтин Вакуленко. – В центрі є пристосована операційна, яка на 80 % оснащена всім необхідним. Нещодавно відвідав Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова, домовилися про співпрацю, вирішили застосовувати той метод кардіохірургії, який уже практикують в інших регіонах. Буде приїздити бригада з Києва, а ми підготуємо анестезіологів, щоб виходжувати хворих після таких операцій».

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk